napelemes rendszer kiépítése
- Előállítás

Napelemes rendszer kiépítése: hogyan zajlik?

Az nem is lehet kérdés, hogy manapság a napenergia az egyik legfontosabb zöld energiaforrás. Felhasználása nincs káros hatással a környezetre és tökéletesen megállja a helyét önálló áramforrásként. Igaz a napelemes rendszer kiépítése nem filléres mulatság, ám minden esetben megtérül és végül spórol nekünk.

Napelemes rendszer kiépítése profi csapattal

A napelemes rendszerek telepítése komplex folyamat és nagy beruházás. Fontos, hogy megbízás előtt győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott cég megfelelő szaktudással és kompetenciával rendelkezik. Ha lehetőségünk van rá, akkor kérjünk referenciákat is.

Mivel egy napelemes rendszer kiépítése anyagilag megterhelő tud lenni érdemes lehet tájékozódni, hogy aktuálisan milyen pályázási lehetőségek vannak. Kivitelező cég választásokor szerencsés lehet olyan csapat mellett letenni a voksunkat, akik akár ilyen téren is a segítségünkre lehetnek.

A munkálatok előtt fontos az alapos és precíz tervezés. A legoptimálisabb, ha a kivitelező cég végzi az előzetes felmérést is, amennyiben lehetőség van erre. Ezután könnyebben tudják személyre szabni a terveket és esztétikailag is kifinomultabb végeredményre számíthatunk. A tervezés során figyelembe kell venni a korábbi évek adatait, hogy potnosabban meg lehessen határozni a rendszer paramétereit. Ebből kifolyólag az ingatlan elhelyezkedése is kiemelkedően fontos, hiszen azzal a tényezővel is számolnunk kell, hogy átlagosan mennyi és milyen erősségű napsütés fogja érni a felületet.

Ha a tervek elkészültek és minden rendben ment az engedélyzetetések során, akkor megkezdődhet a kivitelezés. Ha szerencsések vagyunk és tényleg körültekintően zajlottak a korábbi folyamatok, akkor a rendszer kiépítése már nem hosszadalmas folyamat. Ugyanakkor a munkálatoknak talán ez a legbizalmasabb része, hiszen nem kis összegű beruházásról beszélünk, aminek ráadásul több évtizedig ki is kell szolgálnia bennünket.

Utolsó lépések

A napelemes rendszer kiépítése után fontos, hogy addig ne engedjük utjára a szakembereket, amíg nem vagyunk biztosak a rendszer működésében és használatában. Illetve győződjünk meg arról is, hogy ha esetlegesen problémánk adódna, akkor kihez tudunk fordulni. Illetve a garancia érvényesítésének részleteit se felejtsük el tisztázni.