fűtő gázkazán
- Belsőépítészet

A fűtési gázkazán működési elve: mit kell tudni róla?

Bár már több, mint 3 évtizede jelen van a piacon a fűtő (vagy más néven kondenzációs) gázkazán, sokak számára azonban még mindig homály fedi a készülék működési elvét – holott végtelenül egyszerű. Alapvetően a füstgázok hőmérsékletének a csökkentésén, valamint a páralecsapódáson alapszik az üzeme, amellyel 100% feletti hatásfokot is képes produkálni. Ezek tudatában pedig talán mondani sem kell, hogy mekkora összegeket takaríthatunk meg egy kondenzációs kazán használatával.

Hogyan működik a kondenzációs kazán?

A hagyományos gázkazán az égés során nagy hőmérsékletű füstgázt és vízgőzt termel. Miközben az égéstermék eltávozik, a kémény belső falán savas kémhatású, agresszív pára csapódik le (kondenzvíz). A kondenzátumban nagy mennyiségű hőenergia lakozik, amelyet azonban nem a fűtési rendszer használ fel, hanem elvész a kéménykürtő falán. A fűtő gázkazán működési elve, hogy az égéstermék már a készülékben lehűljön kb. 45-50 Celsius fokra – az alacsonyabb hőmérséklet következtében a kondenzátum már a kazán belsejében lecsapódik és leadja a benne rejlő nagy mennyiségű hőenergiát. A művelet egy méretes, különleges alakú belső hőcserélő segítségével megy végbe. Így akár 20 %-kal nagyobb hatásfok érhető el, ami a hagyományos gázkazánok 90-95%-os hatásfokához hozzáadódik. Vagyis nem tekinthető átverésnek az a kijelentés, hogy a kondenzációs gázkazán több, mint 100% feletti hatásfokkal működik.

Mire érdemes figyelni?

A kondenzáció azonban nem minden egyes esetben tud létrejönni. Amennyiben a készülék túlságosan nagy teljesítménnyel működik üzeme során, a keletkező égéshő annyira forró lesz, hogy nem képes majd a pára a gázkazán falán lecsapódni. Ilyenkor a fűtő gázkazán hagyományos kazánként funkciónál, a hatásfoka pedig se nem jobb, se nem rosszabb elődjénél. A kondenzációs készülék akkor működik optimálisan, amikor a fűtési szezon minél nagyobb hányadában kis teljesítménnyel üzemel, alacsonyabb hőmérsékleten. A kondenzáció akkor ideális, ha az az elvezető csövön keresztül folyamatosan csepereg a kondenzvíz. Ha nem kötjük be a csövet a csatornába, akkor több vödröt használni – egy darab ugyanis mindössze pár órán belül teljesen megtelik.