orrfűrész helyes használata
- Barkács

Orrfűrész: erre ügyelj, ha a használod

Az orrfűrész igazi jolly joker eszköz. A házi ezermesterek mellett a villanyszerelők, az építőiparban dolgozók, a és a vízvezetékszerelők is feladatok széles garmadájához használják. Mivel rendkívül sokoldalú, könnyű, egyszerű használatú készülékről van szó, népszerűsége évtizedek óta töretlen, így egyre több háztartásban és profi műhelyben találkozhatunk vele. Ám mint minden munkálatnál, itt is fontos szabályokat kell betartani a biztonság érdekében. Nézzük, melyek ezek!

Cikkünk megírásában szakmai partnerünk az Agroker webáruház volt. Orrfűrész kínálatunkról többet is megtudhatsz a következő linken: https://www.agrokeraruhaz.hu/barkacsgepek-444/orrfureszek-502

Orrfűrész: mit érdemes tudni róla?

Az orrfűrészt gyakran emlegetik szinonimaként a szablyafűrésszel. Ez érthető, hiszen az orrfűrész gyakorlatilag a szablyafűrész kisebb kivitelű változata. Könnyen kezelhetők, kis helyen is egyszerűen használhatók. Akkumulátoros kivitelben is elérhetők, így nem kell a kábellel vacakolni. Akár fát, akár fémet, vágnánk vele, hatékony és megbízható segítséget nyújtanak.

Így használd biztonságosan az orrfűrészt

  • Használj megfelelő védőöltözetet! Ne kapkodj, nem éri meg: azon a pár percen, amíg magadra kapod a szükséges felszerelést, garantáltan nem múlik semmi. Orrfűrész használata előtt védősisak, védőszemüveg, (vagy arcvédő maszk, de akár mindkettő), vastag kesztyű és fülvédő egyaránt ajánlott.
  • Ellenőrizd, nem károsodott-e a fűrészlap: ha esetleg igen, azonnal cseréld ki!
  • Csak olyan munkadarab méretet vágj orrfűrésszel, ami a használati utasításban szerepel! Különben visszapattanhat a fűrészlap, komoly sérüléseket okozva ezzel.
  • Tartsd erősen és biztosan az orrfűrész készüléket, hogy semmihez ne ütődjön oda!
  • Fokozottan figyelj oda a levágott anyag darabokra! Komoly sérüléseket okozhatnak. Vágás után a fémforgácsok például rendkívül forróak.
  • Bármit is vágunk, a munkadarab és a fűrészlap nagyon felforrósodik, ezért várjunk a fűrészelés után, mielőtt bármelyikhez is hozzáérünk! Érdemes türelemmel lenni, hiszen egy kis odafigyeléssel komoly égési sérüléseket kerülhetünk el.