- Életmód

Mikor segíthet a svédmasszázs?

Napjainkban a hátunk, vállunk, derekunk sokkal nagyobb megterhelésnek van kitéve, mint régebben. Egyrészről többet ülünk egyhelyben úgy, hogy közben nem iktatunk be szüneteket és mozgatjuk át magunkat. Ez alakulhat így az ülőmunka miatt, de akár a mozgásszegény életmódból fakadóan is. Ilyenkor pedig – főleg a nyak és lapocka környékén – fájdalmas izomcsomók alakulhatnak ki.

A svédmasszázs során szinte az egész testet átmasszírozza a szakember.  Ez egy nagyon sokoldalú, több problémára is megoldást nyújtó masszázsfajta. Ha pedig gyógymasszőrhöz megyünk és orvosunk javasolja, akkor a hasmasszázs is része lehet a kezelésnek.

A keleti masszázsoktól eltérően fiziológiai hatásokra épít, masszázságy vagy masszázsfotel igénybevételével végzik. Ruhátlan felületen alkalmazzák, a nem kezelt részeket pedig letakarja a szakember.

 

svédmasszázs

 

A svédmasszázs pozitív hatásai

Oldja a stresszt, a görcsöket, csillapítja a fájdalmat, a hát- és gerincfájást, csökkenti a gyulladásokat. Javítja a bőr állapotát, a közérzetet, a keringés és nyirokrendszer állapotát. Fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a test méregtelenítő folyamatait, valamint kedvezően befolyásolja az emésztést. Gyorsítja a sérülések utáni felépülést.

A fentiekből is következik, hogy a svédmasszázs javasolt lehet a stresszből is fakadó pszichoszomatikus betegségek megelőzésére, vagy a tünetek csökkentésére. Emellett pedig izomfájdalmak megszüntetésére, izommerevség feloldására. Továbbá tartáshibák korrigálására, mozgásszervi problémák kezelésére.

 

Mire figyeljünk

Figyeljünk azonban arra, hogy ne masszíroztassunk például láz, vagy fertőző betegségek esetén, akkut gyulladásnál, friss műtét után. Szintén érdemes kerülnünk a masszázst abban az esetben, ha például ízületi instabilitásban vagy vérzékenységben szenvedünk, ha éppen reumás ízületi gyulladásunk van, vagy egyes szív- és keringési problémák esetén.

Terhesség és menstruációs időszak alatt is lehetséges a masszázs, de ezt mindig érdemes előtte megbeszélnünk az orvosunkkal és a kezelő szakemberrel.

Nem érdemes a masszázst sem túlzásba vinni, heti 1-2 alkalomnál több kezelés akár megterhelő is lehet az izmoknak, izomláz, fáradtság is kialakulhat.