logisztika fogalma
- Cég, Előállítás

Mit is jelent pontosan a logisztika fogalma?

A logisztika már-már többjelentésű szó, hiszen a gazdasági kifejezés mellett sokszor a mindennapi életben is használjuk. Gyakran mondjuk, hogy “kilogisztikázom, hogy legyen”, vagyis ki kell még találnom, hogy fogom összeegyeztetni a napirendemet, az időbeosztásomat a feladataimmal. A gazdasági szakemberek nem is túl boldogok, hogy ennyire elmosódott napjainkra ennek a szónak az értelmezése. Nem könnyű eldönteni, hogy hol található a logisztika kifejezésnek a jelentésbeli határa. Cikkünkből te is megtudhatod, hogy a logisztika fogalma mit is takar valójában.

A logisztika fogalma gazdasági szempontból

Azt mindenképp le kell szögeznünk, hogy a mindenféle köznyelvi definiálás előtt a kifejezés gazdaságban használt megfogalmazását kell előnmyben részesítenünk, ha a logisztika hivatalos definíciójára vagyunk kíváncsiak. Csak mindez után jöhetnek olyanok, mint a “kilogisztikázomhoz” hasonló másodlagos jelentések. A logisztika szó szerint anyagok, személyek vagy információk utaztatását, mozgatását jelenti. Legáltalánosabb értelemben a disztribúciót szokták ide sorolni, de a fogalomkörbe beletartozik az anyagmozgtással kapcsolatos utak, költségek és módszerek megszervezése is.

A logisztika célja az áruterjesztésben, hogy a termékek megadott időben a pontos helyszínre érkezzenek, és lehetőleg abban a minőségben érkezzenek meg B-be, amilyenben A-ban feladták őket. Természetesen, számos olyan részeleme is van a folyamatnak, melyeket specializálódott szakemberek végeznek. Ilyen például a logisztikai költségek optimalizálása, vagy éppenséggel a megfelelő szállítóládák legyártása.

Schoeller Allibert: visszaforgó logisztikai csomagolásgyártó

Utóbbi, vagyis a minőségi konténerek és rekeszek előállítása egyre nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt években. Ennek egyik kiváltó oka, hogy az áruterjesztés az egyik leginkább környezetszennyező tevékenység napjainkban is. A kamionok kipufogófüstje mellett a műanyagszennyezés mennyisége sem elhanyagolható tényező. A korszerűtlen csomagolásfajták miatt ugyanis sok egyszer használatos fóliát és papír csomagolást alkalmaznak a nagyobb vállalatok. A Schoeller RTP csomagolástípusai erre nyújtanak környezetbarát megoldást: a prémium minőségű, újrahasznosított konténerek, ládák és raklapok használatával nem termelődik több műanyagszemét. Egyrészt kiváló minőségmegőrző tulajdonságuk miatt, másrészt pedig azért, mert az elhasználódott Schoeller tárolókat újrahasznosítja a vállalat.