kazán
- Belsőépítészet

Hogyan válasszunk kazánt?

A kazán típusának kiválasztása egy nagyon fontos döntés, így mindenképp gondoljuk át alaposan. A folyamat során számos szempontot kell figyelembe kell venni, hogy hosszútávon is meg legyünk elégedve a végeredménnyel. Lássuk, mikre figyeljünk, amikor kazánt választunk!

Milyen kérdések merülhetnek fel az emberben?

Mekkora teljesítményre van szükség: legelőször is újra ki kell számolni, hogy  mekkora a lakásnak a hőszükséglete, mivel ehhez mérten kell meghatározni a kazán teljesítményét.

Fűtő, kombi, vagy tárolós kazán: csak fűtőkészüléket szeretnénk? Vagy esetleg jó lenne, ha melegvizet is elő tudna állítani? Ha igen, azt hogyan állítsa elő: átfolyós-, vagy pedig tárolós jelleggel? Átfolyós készülék esetében azt tapasztalhatjuk, hogy be van határolva a melegvíz mennyiség. Amennyi a hőcserélő átfolyási teljesítménye, annak alapján 1, illetve 2 csapot tud ellátni forróvízzel. Így ezt mindig tartsuk szem előtt, és figyeljünk a feltüntetett értékekre.

Ha egy tárolót is szeretnénk csatlakoztatni hozzá, akkor akár egy 3-4-5 tagú család mindennapi melegvíz szükségletét biztosítani tudjuk. Nem is kell talán mondani, hogy ez egy sokkal komfortosabb megoldás. Hova szeretnénk elhelyezni a kazánt: azt is el kell dönteni, hogy a régi kazán helyére telepítjük, vagy pedig egy új helyre akarjuk beépíteni, ahol kevésbé van útban a készülék.  Az utóbbi esetek nagy részében természetesen valószínűleg számolni kell plusz beszerelési költséggel is.

Mire figyeljünk még?

Vásárláskor feltétlenül nézzük meg az egyes kazánok garanciaidejét is, mivel az egyes gyártók eltérő mértékben határozhatják meg azt. Miután pedig nekik is kell üzembe helyezniük a készüléket, ezért tekintsük meg a gyártók szervizhálózattal rendelkeznek. Így egy esetleges meghibásodás után tudjuk majd olyan szakemberhez vinni a közelben a kazánt, aki ezzel a márkával foglalkozik.

 

Ha egy szóval kellene válaszolni arra, hogy hogyan válasszunk kazánt, azt kellene mondani: körültekintően. Miután pedig igen fontos részét képezi otthonunk komfortjának biztosításához egy megfelelő fűtési rendszer, mindenképp megbízható, sokéves tapasztalattal rendelkező forgalmazótól szerezzük be kazánunkat.