Rendben, de a cukorbetegek mit ehetnek? Talán ez a leggyakoribb kérdés, amelyet a cukorbetegség valamelyik típusával nemrég diagnosztizált emberek a leggyakrabban megkérdeznek, ha életmódváltással, egészséges étkezéssel kapcsolatos tartalmakat böngésznek. A jó hírünk az, hogy az első hallásra teljesen idegennek tűnő szabály hamarosan magától értetődő rutinná válik majd, ha odafigyelsz az alapokra. Most ehhez hoztunk néhány hasznos tippet!
Mi határozza meg, hogy a cukorbetegek mit ehetnek?
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell magunktól kitalálnunk, hogy a cukorbetegek vajon mit ehetnek.
A legjobb megoldás ugyanis az, ha képzett dietetikushoz fordulunk a témában, akinek személyre szabott szakmai tanácsai alapján többé nem leszünk elveszve a világhálón fellelhető információ rengetegben. A dietetikus számos faktort figyelembe vesz az egyéni étkezési tanácsadás során. Többek között a hozzá forduló nemét, életkorát, testmagasságát, testsúlyát, a diagnosztizált diabétesz típusát, anyagcseréje gyorsaságát és a fizikai aktivitása mértékét. A szakember továbbá beállítja, hogy mikor és mennyi szénhidrátot kell enni a vércukorszint egyenletesen tartásához, és útmutatást ad, hogy testmozgás után hogyan kerüljük el a hirtelen vércukor leesést.
Ételek az egészséges életért
Abban kérdésben tehát, hogy a cukorbetegek mit ehetnek, mindig a dietetikus egyénre szabott tanácsadása kell, hogy legyen a mérvadó. Van azonban néhány általános szabály, amit ha betartunk, biztosan jó úton járunk.
A cukorbetegek étrendjével kapcsolatban az egyik leggyakrabban elhangzó kifejezés a glikémiás index. Ez a 0-tól 100-ig terjedő skálán mozgó mérőszám azt mutatja, hogy az adott élelmiszer mennyire gyorsan emeli meg a vércukorszintet, mennyire gyorsan szívódik fel a szervezetben. A legtöbb zöldség például alacsony glikémiás indexű, a gyümölcsökkel azonban már más a helyzet. Az aszalványokat, a banánt és a dinnyét például érdemes mértékkel fogyasztani. Az alacsony GI indexű kategóriába eső gyümölcsök közé tartozik viszont például az alma, a körte, a citrusfélék.